De què vivim

La mina sempre ha estat un centre econòmic molt important, però també ha patit canvis diversos.
El descobriment de la potassa es va produir l’any 1912, l’any passat va fer 100 anys. En un principi, hi havia un únic punt d’extracció de la sal i la potassa. En canvi, a partir de les innovacions científiques es van anar descobrint nous punts geogràfics on hi havia aquests recursos minerals i els van explotar. Així que actualment podem trobar dos pous actius en el municipi de Súria.

L’extracció de sal i potassa permet que l’empresa pugui vendre un 75% del material al mercat nacional i internacional (Europa, Àsia, Nord d’Àfrica i Sud-Amèrica). Però gran part d’aquest percentatge és gràcies a la venda de potassa que pot ser utilitzada en la fertilització agrícola. Així que la majoria de comandes es produeixen durant les temporades octubre-novembre i març-abril ja que són els mesos en els quals es comencen a conrear els camps.
L’activitat minera afecta al medi ambient de manera que les restes de sal que no poden vendre’s s’acumulen en grans muntanyes. Les característiques de la sal impedeixen el creixement de vegetació en aquesta zona.



Tal i com podem veure en aquesta taula de dades de l’any 2001 la diferència entre la població masculina i femenina no és significativa, tot i que es pot veure que hi ha més dones que homes. En canvi, trobem més homes actius (majors de 16 anys i estan integrades al mercat de treball) que dones. Si mirem la relació entre la gent activa i la ocupada (que realment treballen) podem veure que la diferència entre els gèneres és mínima.  


 POBLACIÓ PER RELACIÓ AMB L'ACTIVITAT I EL SEXE


POBLACIÓ
OCUPATS
ACTIUS
HOMES
2.933
1.490
1.554
DONES
3.021
1.024
1.139
TOTAL
5.954
2.514
2.693


Malgrat però, els 2.514 residents ocupats no tots poden treballar a Súria perquè l’oferta laboral no avarca totes les seves necessitats. L’any 2001 hi havia 898 persones que s’havien de desplaçar diàriament a treballar a fora de Súria. A partir del gràfic circular podem saber quines són les destinacions laborals principals d’aquests suriencs i surienques.



Si cliques sobre el gràfic, s'ampliarà


Si parlem d’immigració, és a dir, de persones que arriben al municipi per residir-hi des d’un altre municipi de Catalunya, de la resta d’Espanya o d’altres països del món. Arriben a Súria per necessitats laborals. Alguns treballen a la Mina o en empreses situades prop del municipi de Súria, però prefereixen residir en aquest poble perquè és més econòmic que a Manresa, per exemple. 
Actualment, hi ha flux migratori que representa un percentatge baix tot i que es manté estable, com podem veure en aquesta taula. 






Si analitzem les dades de 2011, podem dividir la població immigrant segons el lloc de procedència:


Si cliques sobre el gràfic, s'ampliarà





1 comentari:

  1. Aquest apartat també és molt correcte! les explicacions, els gràfics, les taules... L'únic que potser canviaríem és el gràfic del flux migratori en %. Explicar-lo una mica més. I pel que fa a la procedència dels habitants, ens sembla molt curiós però potser no caldria incloure-ho a l'apartat de què vivim.

    Però la resta està fantàstic!

    ResponElimina